Biologische wijnen

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 10:34

Wat maakt biologische wijnen zo anders dan de reguliere stille wijnen

 

Biologische wijn

 

Wijn kan sinds 2012 biologisch zijn en is achter op de fles te herkennen aan 1 of meerdere keurmerken. Een wijnboer die biologische wijn produceert, werkt enkel met biologisch geteelde druiven en houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu.

Dit betekent in de praktijk dat hij geen gebruik maakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen en zijn technische hulpmiddelen verboden zoals scheidingstechnieken om de samenstelling van most of wijn te veranderen.

Daarnaast mag hij weliswaar sulfiet als conserveringsmiddel toepassen maar in geringere mate dan toegestaan bij niet biologische wijnen. Hoe bestrijdt hij dan ziektes of ongedierte in zijn wijngaard? Hiervoor zoekt hij naar andere, natuurlijk manieren. Bijvoorbeeld het aanplanten van kruiden die schadelijke insecten weren, het sproeien met compostthee en het veelvuldig wieden van onkruid.

 

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen biologische en niet-biologische wijn?

 

Wijn is altijd gemaakt van vergist druivensap en daarom is wijn (ook niet biologische) een natuurproduct. Maar daarmee houden de meeste overeenkomsten tussen biologische en niet biologische wijnen op. Maar wat zijn dan de grootste verschillen? De grootste verschillen zijn:

 

  • Biologische wijnen bevatten minder sulfiet: het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnen. Wat is dan een normale hoeveelheid bij gangbare wijnen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter
  • Bij biologische wijnen worden er alleen maar biologisch geteelde druiven gebruikt en is het dus verboden om te werken met pesticiden in de wijngaard. Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker dan de meeste niet biologische wijnbouw methoden.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.